NOEN GODE OPPSKRIFTER HER

 

                                                          Bakverk  

Fylt ferdig bagett


 



1 stor baguett/pariserloff
100 gr smørost romtemperert
110 gr philadelfiaost
125 gr hvitløksost (smørbar)
litt soltørkede tomater, ca 4 stk hakket
1 god bunt finhakket gressløk
1-2 stilker bladpersille finhakket
1/2 rød løk finhakket
ca 100 gr smårett bacon
ca 100 gram grillet kylling/ eller salatkylling

Kutt endene av loffen og ta innmaten ut slik at det blir et hulrom i loffen.
Bland all osten i en bolle og rør med mikser så det blandes godt, ha de øvrige ingrediensene i og rør godt rundt.
Ta litt av innmaten (små biter) og rør den inn i fyllet.
Fyll så loffen fra begge sider, det skal være tettpakket inni, kan være lurt å dele loffen i 2 hvis det er en lang loff en bruker.
Pakk den så inn i plast og la den ligge i kjølekskapet i minimum 2 timer. Holder seg bra inntil 2 døgn i kjøleskapet så lenge den er godt pakket inn.




                                                
Grove bagetter

8 stk
1 l vann varmes til 37 grader
1 pk gjær, fersk eller tørr
2 ss olje
4 ts salt
ca 1 kg hvetemel
500 gr sammalt hvete fin

Varm vannet opp til 37 graer og bland de andre ingrediensene i en stor bolle.
Bland inn den lunkene væsken og lag en fin og smidig deig. La deigen heve i 45 min. Etterhev i 30 min før steking 200 grader 10-15  min



Grove horn

Ingredienser:
(gir 8 store "matpakke" horn el 12 litt mindre)

  • 250 g sammalt hvetemel (fint el grovt)
  • 250 g hvetemel
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 60 g smør
  • 3 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk egg, sammenpisket - til pensling
  • Sesamfrø til pynt



Fransk brød, 2 brød

1/2 kg hvetemel
50 gr gjær
1 ts salt
40 gram margarin
ca 3 3/4 dl melk

Smelt smøret og ha i melken, bland gjæren ut i melken 37 grader.
ha I mel og salt og lag en smidig deig.
Hev godt
Lag 2 brød og hev på nytt
Stekes ved 200-250 grader, ca 20- 30 min.




Kuverbrød

50 gram smør
5 dl melk
50 gr gjær
1 ts salt
1 ss sukker
12-13 dl hvetemel
1 egg til pensling
valmuefrø.

Smelt smør og ha i melken, la den bli 37 grader. Rør gjæren ut i melkeblandingen. Ha resten av ingrediensene i og lag en smidig deig.
Hevi 30 min. Lag boller og hev de i nye 30 min.
Klipp et kryss i hver bolle og pensle de med egg og dryss over valmuefrø.
Stek de ved 225 grader i 8-10 min.



Olivenbrød

2 fedd hvitløk

1 rødløk

10 soltørkede tomater

200 gr sorte oliven

en liten neve frisk hakket persille

en liten neve frisk hakket koriander

1 pose tørrgjær

2 ts salt

750 gr hvetemel

5 dl vann

2 ss olivenolje






Grovbrød


2 brød:


1 dl vann

50 gr gjær

1 ts salt

1 1/2 dl yoghurt naturell

250 gr grov sammalt rug

180 gr fin rug

180 gr hvetemel

Supper

 

 

 

 

INDISK KYLLINGSUPPE

Nok til 4 personer

Finhakk 2 fedd hvitløk
Finhakk 1 løk
Finhakk 1 rød chili
Riv 2 ss frisk  ingefær
Fres  litt smør på medium varme til løken blir blank.

Riv grovt 4 gulrøtter
Riv grovt 2 grønne epler
4 ts karri
La dette surre med løken i et par minutter.

Tilsett 1 liter kyllingkraft og la alt småkoke i 15 minutter.

5-6 kyllingfileter deles i litt større biter (jevn størrelse) og stekes i smør på medium varme til de får en fin gylden farge. Ha på litt salt og pepper. La hvile i pannen.

Tilsett kylling og  3 dl fløte i gryta og gi suppen et oppkok.
Smak til med  salt og pepper og ha finhakket koriander over før servering





Kyllingsuppe No 2  gourmet

2 kyllingfileter i tynne strimler

1 skrelt eple i biter

1 finhakket løk

2 ss smør

1 ss karripulver

2 bokser knuste tomater

1 dl vann

3 dl matfløte

2 terninger grønnsaksbuljong el kyllingbuljong

1 ts sukker

salt og pepper etter smak

Garnityr

2 finhakkede tomater

en liten neve finhakket persille

2 hardkokte egg

Fres løk og eple i litt smør og tilsett karrien. Hell, på tomater, vann, grønnsaksbuljong og sukker og kok suppen i ca. 10 minutter. Tilsett kyllingkjøttet og kok til noen minutter til kjøttet er klart. Tilsett fløte og smak til suppen med salt og pepper.
Garner suppen med finhakkede tomater og persille. Båter av kokt egg er også kjempegodt

BLOMKÅLSUPPE


4 porsjoner

1 stk blomkål
1 stk gulrot
1 stk purre
¼ stk stilkselleri (stangselleri)
2 ss hakket frisk kruspersille
1 l kjøttkraft
salt og pepper
                                                  40 g smør  smelt smør og ha hvetemel oppi spe med kraften  
25 g hvetemel
2 stk eggeplomme   eggeplomme og fløte røres sammen tilsette til slutt
1 ½ dl matfløte
5 skive bacon  legges på toppen

KYLLINGSUPPE MED GOURMETSMAK)






400 g kyllingfilet
1 ts karri
1/2 ts cayennepepper
salt og pepper

1/2 grønn eller gul paprika i biter
1/2 rød paprika i biter
1 purre i ringer

8 dl vann
1 dl hvitvin/eplejuice
2 terninger hønsebuljong
1 boks creme fraiche¨
litt fløte

Del kylling i biter og stek i smør
Krydre
Brun purre og paprika
Kok opp vann, buljong, vin og creme fraiche og fløte i 8 minutter
Ha i paprika etter halvgått tid og kylling mot slutten.
Server med godt brød.
(4 pers.)





MIDDAGER 






Fisk til 2  ( Trine mektige matblogg)
  • 400 g torskefilet, delt i biter, (ca 3 x 3 cm)
  • 14 cherrytomater
  • 1/2 purre
  • 5 vårløk
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss sitronsaft
  • 4 ss olivenolje
  • 2 små fedd hvitløk, finhakket
  • En neve basilikum, grovt hakket (kan sløyfes)
  • Salt og pepper
:

  1. Del fisken i biter og cherry tomatene i to. Vask og rens purre og vårløk og skjær i store skiver på skrå.
  2. Fordel fisk, tomater, purre og vårløk i en ildfast form. Bland sammen de øvrige ingrediensene til sausen og hell over. Stek ved ca 200 grader i ca 20 minutter
Server med ris

 

    

 

 


               Kylling med eplecouscous





Antall porsjoner:

4


Ingredienser:

4 kyllingfileter

1 purre

2 hvitløksfedd

1 ss smør

1 dl eplejuice

0,7 dl sweet chilisaus

1 hønsebuljongterning

1 ts soyasaus

2 dl Yoghurt Naturell

1 ts salt


 


 

4 dl couscous

4½ dl eplejuice

150 gr mandelflak

2 ss smør

10 tørkede aprikoser 


 

 Fremgangsmåte:

Skjær kyllingen i strimler og snitt purren. Rens og hakk hvitløken. Brun kyllingen i smør i en stekepanne. Fres hvitløk og purre.


 

Tilsett juice, sweet chilisaus, buljongterning, soya og kylling. La det koke noen minutter.


 

Ta pannen av varmen og rør i halvparten av yoghurten. Smak til med salt.


 

Couscous:


 

Kok opp eplejuice og tilsett couscous. Ha på lokk, ta kjelen av platen og la couscousen svelle ca. 6 minutter.


 

Rist mandeflakene i tørr panne, ca. 1 minutt. Rør smør, mandelflak og hakkede aprikoser i couscousen.


 

Rør den opp slik at den blir luftig. Server kyllingsausen med couscous og resten av yoghurten.


  


 


 

Fylt kyllingfilet med karri- og kokossaus


 

 

Antall porsjoner:

4


 

Ingredienser:

4 kyllingfileter

4 skiver brie

8 skiver bacon

1 neve frisk timian

salt og kvernet pepper


 

Tilbehør:

1 pk knaskegulrøtter

1 pk sukkererter

1 rødløk

½ ss rød karripasta

smør/olje til steking

5 dl kokosmelk

smak til med salt, kvernet pepper og sitronsaft

1 dl frisk koriander


 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 °C. Skjær et snitt i hver kyllingfilet og fyll lommen med en skive brie og en kvist frisk timian. Ha på salt og pepper. Surr et par skiver bacon rundt hver filet. Stek dem litt på hver side i en middels varm stekepanne tilsatt smør eller olje, bare til filetene er pent brune. Legg dem over i en ildfast form og stek videre i ovnen i 10-15 minutter.

Skrell gulrøttene og del dem i to. Skjær løken i ringer. Fres gulrøtter, løk og karripasta i litt smør og olje. Tilsett kokosmelk. La det koke noen minutter til gulrøttene er møre. Ha i sukkererter de siste par minuttene. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vend inn hakket koriander like før servering.


 

Del hver kyllingfilet i to på skrå – evt. i skiver på skrå – og server med sukkererter og gulrøtter i karri-/kokossaus. Brød fylt med feta, paprika og oliven smaker godt til.

 


 

SMÅ RETT 

Ingredienser

  • 2 paprikaer
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl røde linser
  • 1 boks grovhakket tomat
  • ca 1 dl vann
  • 1 kyllingbuljongterning
  • 1-3 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1-3 ss pepper
  • 1 pakke fetaost

Om oppskriften

  • Type:Forrett / smårett

Slik gjør du

Ta litt olivenolje i en gryte. Grovhakk paprikaen, og finhakk hvitløken. Stek i oljen på middels varme til paprikaen er gyllen (cirka 5 min). Ta i linsene og tomatboksen. Kok oppvann og bland en terning kyllingbuljong i vannet. Ha dette i gryten. Krydre med salt og pepper etter eget ønske. Kok i cirka fem minutter. Mos med stavmikser til du har en jevn masse.
Server med smør og brød.


Tips: Legg fetaost og koriander på toppen for å pynte

 

 

 

 

 




Kreolerpiroger

(6 stk)

10 dl hvetemel
2 ts sukker
180 g smør
2,5 dl kald melk

5 dl finhakkede cajungrønnsaker (løk, grønn paprika, selleristang)
3 hakkede hvitløksfedd
750 g kjøttdeig
2 laurbærblader
1 spiseskje blandet krydder eks paprika pepper hvitløkspulver
1 boks hermetiske tomater
2 ss hakket persille

1 vispet egg til pensling


Bland mel og sukker sammen, smuldre i smør og rør inn melk. La hvile i kjøleskap 30 minutter. Fres cajungrønnsaker i smør 3-4 minutter. Ha i hvitløk og kjøttdeig og stek kjøttet brunt. Tilsett laurbærblader,krydder og tomater. La småkoke uten lokk 20 minutter. Rør inn persille og avkjøl. Kjevle deigen 1,5 mm tykk. Skjær ut seks sirkler, 20 cm i diameter. Legg fyllet på hver sirkel, pensle kantene med vann og brett sammen. Knip kantene sammen. Prikk deigen med en gaffel og pensle med egg. Stek ved 210 grader i 20 minutter.





     Hjemmelagede fiskeboller

Ferdige fiskeboller fra butikken inneholder, hvis man er heldig, kanskje 20-30% fisk. Hva som utgjør resten er ikke så godt å si, billig fyllstoff vil jeg tro. Disse inneholder i allefall mye fisk og smaker veldig godt. Raske å lage er de også.

(ca 24 stk)


500 g torskefilet
2,5-3 dl kremfløte (evt kan man bruke 250-300 g kesam eller cottage cheese om man ønsker magrere fiskeboller)
2 egg
1 ts salt
1 krm hvit pepper
1 ss potetmel


Skjær fileten i biter og ta ut ben. Kjør fisk, egg, salt, pepper og potetmel (og evt kesam/cottage cheese) sammen i foodprocessor. Hvis du bruker fløte sper du med den på slutten mens maskinen kjører. Bruk en skje dyppet i kaldt vann og form fiskeboller som får trekke i lettsaltet vann (evt tilsatt fiskebuljong) i 10-12 minutter. Kan fint fryses



Burritos







500 g karbonadedeig
3-4 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket løk
1-2 finhakkede chili
1 rød paprika i biter
1 boks hakkede tomater
2-3 ss tomatpuré
salt/pepper
1 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver

10-12 tortillalefser
revet ost

Stek løk, paprika og hvitløk mykt. Ta ut og brun kjøttdeigen. Ha tilbake løk og tilsett chili, tomater, tomatpuré, salt, pepper og krydder. La småsurre ca 30 minutter. Fordel kjøttsausen på tortillaene og brett dem sammen. Legg med skjøten ned i en ildfast form. Gratiner i ovnen til osten er smeltet. Server med blandet salat, salsa, rømme og guacamole